Nama Kelas Group

MUNAIZI AZMI BIN MUSA D20102044667 EL-B28

18 Disember 2011

Inilah Tong Sampah

Gambar di bawah adalah beberapa contoh "Tong Sampah"

 Tong sampah beroda

 Tong sampah di rumah pangsa

 Tong sampah hitam di rumah teres

 Tong sampah di tempat rekreasi

Tong sampah di tepi jalan raya atau di kawasan bandar

Apa itu Tong Sampah?

"Tong" bermaksud bekas besar yang mengumpulkan sesuatu.. Manakala "Sampah" bermaksud bahan yang tidak diperlukan.. Tong Sampah digunakan untuk mengumpulkan semua bahan yang tidak diperlukan.. Jadi gunakanlah tong sampah untuk membuang sampah..

Tong sampah yang disenaraikan di atas adalah digunakan untuk membuang sampah yang biasa-biasa sahaja ini bermaksud sampah-sampah kecil yang tidak melebihi 2kg atau 100cm padu setiap satunya. Ia tidak termasuk sampah seperti perabot, kayu, pokok, bahan plastik seperti kerusi, bahan binaan atau bahan organik seperti rumput yang di potong. Jangan membakar sampah-sampah ini kerana ia akan mencemarkan alam sekitar.

Sampah-sampah yang dikategorikan besar ini hendaklah dibuang dengan cara yang betul iaitu dengan cara menghubungi pihak majlis perbandaran. Mereka akan mencadangkan atau memberitahu anda bila dan bagaimana mereka akan mengumpulkan sampah besar ini. Jadi apabila menggunakan tong sampah pastikan anda melakukannya dengan betul dan..

Ia bukan tempat pembuangan bayi!!!!!!!!! Dimanakah maruah seorang manusia sehingga meletakkan martabatnya setaraf sampah.. Begitu zalimnya.. Fikir-fikirkanlah.. 

Bersamalah menjaga alam sekitar.. Anda mampu mengubahnya..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...